Säästä rahaa, varmista tasainen laatu, kehitä toimintaa JAMIX-keittiöjärjestelmän avulla

Keittiöjärjestelmän avulla säästät rahaa, varmistat laadun ja kehität toimintaa

Kokonaisvaltainen keittiöjärjestelmä tukee ammattikeittiön toimintaa monipuolisesti niin suunnitteluvaiheessa kuin tuotannossa. Järjestelmä säästää sekä aikaa että rahaa ja parantaa sen myötä kannattavuutta. Järjestelmän avulla on helpompi ylläpitää tasaista laatua, ja raporttien avulla toimintaa on helppo seurata ja kehittää.

Aika on rahaa myös ammattikeittiössä

JAMIX-keittiöjärjestelmän ansiosta keittiössä säästyy aikaa, kun kaikki tiedot ovat järjestelmällisesti yhdessä paikassa ja aina ajan tasalla. Pilvipalvelun myötä tiedot ovat myös helposti saatavilla paikasta tai laitteesta riippumatta. Järjestelmä säästää keittiön aikaa myös tuomalla sähköisesti tietoa järjestelmään sekä viemällä sitä järjestelmästä. Lisäksi aikaa säästyy, kun järjestelmä hoitaa kaikki tarvittavat laskelmat. Kun aikaa tarvitaan vähemmän keittiön toimintaan liittyviin toimistotöihin, resursointitarve niihin pienenee ja samalla säästyy rahaa. Järjestelmän tuomat kustannussäästöt eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan ajansäästöön, eivätkä hyödyt ainoastaan kustannussäästöihin.

Kannattavuutta sopivalla katteella ja varastolla sekä pienellä hävikillä

JAMIX-järjestelmän myötä ruokaohjeiden kannattavuutta ei tarvitse arvuutella. Järjestelmä laskee automaattisesti kustannukset ruokaohjeille ja ruokalistoille raaka-aineiden hintojen perusteella. Vastaavasti järjestelmä laskee katteet määrittämäsi myyntihinnan perusteella. Järjestelmän avulla katetta on helppo säätää halutulle tasolle joko myyntihintaa tai reseptiä muokkaamalla.

Jos ruokavarastoon kertyy ylimääräisiä raaka-aineita, niihin sitoutuu turhaan rahaa. Lisäksi on riski, että nuo raaka-aineet pääsevät vanhenemaan päätyen lopulta hävikkiin. Kun raaka-aineita tilataan tarvetta vastaava määrä, rahaa ei sitoudu ylimääräiseen varastoon eikä sitä mene hukkaan hävikin myötä. JAMIX-järjestelmän avulla on helppo tilata tarvetta vastaava määrä raaka-aineita, sillä se laskee tilaustarpeen ruokalistaan perustuen. Järjestelmän avulla on myös helppo seurata varastossa olevien raaka-aineiden määrää.

Ruokavaraston lisäksi hävikkiä voi syntyä myös valmistuksessa, tarjolla ollutta ruokaa voi jäädä yli ja ruokailijat voivat jättää osan lautasellaan olevasta ruuasta syömättä. Kaikki hävikkiin päätyvä ruoka on yhtä kuin pois heitettyä rahaa. JAMIX-keittiöjärjestelmä auttaa vähentämään hävikkiä koko prosessin kattavasti. Tarkat valmistusmäärät ruokailijamääriin perustuen auttavat vähentämään hävikkiä sekä valmistuksessa että tarjoilussa. Lautashävikkiä seuraamalla on mahdollista säätää annoskokoja vastaamaan paremmin asiakkaiden kulutusta tai ruokalistan koostumusta vastaamaan paremmin asiakkaiden toiveita.

Täsmällinen ja tarkka tieto varmistaa toiminnan tasalaatuisuuden ja ruokaturvallisuuden

Ruuan yhtenäinen laatu on tärkeä asiakastyytyväisyyden ja asiakasuskollisuuden ylläpitäjä. JAMIX-keittiöjärjestelmässä ruokaohjeita on helppo skaalata valmistettavan määrän mukaisesti ja ruuan laatu säilyy yhtenäisenä valmistettavasta määrästä riippumatta. Järjestelmään voidaan raaka-ainemäärien lisäksi tallentaa yksityiskohtaiset valmistusohjeet sekä kuvia eri valmistusvaiheista ja valmiista annoksesta. Näiden avulla ruuan laatu säilyy yhtenäisenä tekijästä riippumatta.

Kaikkinensa järjestelmässä oleva tieto on täsmällistä ja tarkkaa, mikä minimoi virheiden riskiä. Järjestelmä pitää tallessa ja helposti saatavilla ruokaturvallisuuteen liittyvät tuoteselosteet, allergeenitiedot sekä ravintoarvotiedot. Voit tallentaa järjestelmään myös jäljitettävyystietoja raaka-aineisiin liittyen.

Kehitä liiketoimintaa tiedolla ja edistä vastuullisuutta

JAMIX-keittiöjärjestelmän avulla voit helposti seurata toiminnan avainlukuja, kuten katteita, ostoja, menekkiä ja hävikkiä sekä varastotilannetta. Tarkkaan tietoon pohjautuen on helpompi suunnitella, muokata ja kehittää tulevaa toimintaa. JAMIX-järjestelmän avulla voit kerätä vaivattomasti myös asiakaspalautetta ja kehittää toimintaa sen perusteella paremmin asiakkaiden toiveita vastaavaksi.

Vastuullisuus on tänä päivänä varmasti jossain muodossa kaikkien yritysten ja organisaatioiden asialistalla. JAMIX-järjestelmä auttaa keittiötä toimimaan vastuullisesti. Se auttaa pienentämään ruokahävikkiä jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Lisäksi JAMIX CO2-laskurin avulla ruuan hiilijalanjälki voidaan huomioida jo ruokaohjeita ja ruokalistoja suunnitellessa.

Keittiössä työskennellessä työpisteiden ja ruokavaraston siisteys ja järjestys muodostavat yhden kulmakiven sujuvalle toiminnalle. Sujuva toiminta vaatii myös järjestyksessä olevaa tietoa, joka on helposti saatavilla. Kokonaisvaltainen keittiöjärjestelmä pitää kaikki keittiön ydintoimintoihin liittyvät tiedot järjestyksessä ja huolehtii automaattisesti laskelmista. Lisäksi järjestelmä välittää tietoa sekä organisaation sisällä että ulkoisten toimijoiden ja organisaation välillä. Järjestelmän avulla keittiötyöt hoituvat helpommin, nopeammin ja tehokkaammin, ja se tuo lukuisia hyötyjä ammattikeittiön arkeen oli sitten kyse suuresta tai pienestä toimijasta.

Säästä aikaa keittiössä JAMIX-järjestelmän avulla

Keittiössä säästyy aikaa, kun järjestelmä hoitaa kaikki tarvittavat laskelmat

Ammattikeittiön toimintaan liittyy monenlaisia laskelmia, joiden hoitaminen manuaalisesti on todella työlästä ja aikaa vievää. Lisäksi manuaalisessa laskennassa on aina virheriski. JAMIX-keittiöjärjestelmä hoitaa automaattisesti ja tarkasti kaikki keittiölle oleelliset laskelmat. Tietojen linkittyminen toisiinsa järjestelmässä minimoi virheellisen tai puutteellisen tiedon riskin. Lisäksi linkittymisen ansiosta samoja tietoja ei tarvitse kirjata moneen paikkaan.

Ruokaohjeisiin liittyy monenlaista laskentaa

Kertaalleen järjestelmään tallennettu ruokaohje on helppo skaalata tarvittavaan annosmäärään, sillä järjestelmä laskee automaattisesti raaka-aineiden määrät ruokaohjeelle uuden annosmäärän mukaisesti. Tarvittaessa myös annoskokoa on helppo muuttaa. JAMIX-keittiöjärjestelmä laskee automaattisesti myös ruokaohjeiden kustannukset järjestelmässä olevien raaka-ainehintojen perusteella. Määrittämällä myyntihinnan ruokaohjeelle, järjestelmä laskee sille myös katteen.

Monessa ammattikeittiössä myös tarjotun ruuan ravitsemukselliset tiedot ovat tärkeitä. JAMIX-keittiöjärjestelmä laskee automaattisesti ravitsemukselliset tiedot ruokaohjeille järjestelmässä olevien ravintoarvotietojen perusteella. JAMIX laskee myös automaattisesti hiilijalanjäljen ruokaohjeille järjestelmässä oleviin tuoteryhmäkohtaisiin CO2-arvoihin perustuen.

Järjestelmä laskee raaka-aineiden tilaustarpeen sekä valmistettavan ruuan määrän

JAMIX-järjestelmässä on helppo ja nopea luoda ruokalistoja järjestelmään tallennetuista ruokaohjeista. Tietojen linkittymisen ansiosta kaikki oleelliset tiedot kulkevat mukana. Kuten yksittäisille ruokaohjeille, järjestelmä laskee ruokalistoille kustannukset ja katteet sekä ravintoarvotiedot ja hiilijalanjäljen. Lisäksi järjestelmässä on helppo verrata ruokalistan ravitsemuksellisia tietoja ravitsemussuosituksiin.

JAMIX-järjestelmään luotuun ruokalistaan on helppo päivittää annosmääriä tai annoskokoja. Järjestelmä laskee automaattisesti ruokalistalla olevien ruokaohjeiden tarveaineiden määrät uuden annosmäärän tai annoskoon mukaisesti. Ruokalistaan liittyvää tarveainelistaa voidaan hyödyntää sellaisenaan tai täydennettynä ostotilausta varten. Ruokalistalta saadaan tarvittavat tiedot, eli ruokaohjeet ja niihin tarvittavat raaka-aineet, myös tuotantoa varten.

Jos tuotannossa tulee huomioida aiemmin valmistettua ruokaa – esimerkiksi salaatinkastiketta – järjestelmä huolehtii valmistettavan määrän laskemisesta. JAMIX-järjestelmän ainutlaatuinen ruokavarasto-toiminnallisuus laskee automaattisesti, kuinka paljon tiettyä ruokaa pitää varastossa olevan lisäksi valmistaa.

Järjestelmä helpottaa myös sisäisiä ruokatilauksia vastaanottavan keittiön työtä, laskemalla eri toimipisteiden tekemät tilaukset automaattisesti yhteen. Valmistava keittiö saa vaivattomasti tiedon valmistettavista ruokaohjeista määrineen.

Ruokavarastossa olevien raaka-aineiden määrä ja arvo

Kun hyödynnät järjestelmän varastonhallintaan liittyviä toimintoja, pysyt ajan tasalla ruokavarastossa olevista raaka-aineista sekä niiden rahallisesta arvosta. Järjestelmä laskee automaattisesti varastosaldot raaka-aineille perustuen tietoon varastoon tulleista ja sieltä käytetyistä raaka-aineista. Järjestelmä laskee myös varaston arvon automaattisesti tuotteen saldon ja hintatiedon perusteella.

Tarkat laskelmat säästävät myös rahaa ja ympäristöä

Ajansäästön lisäksi järjestelmän tekemät tarkat laskelmat säästävät myös rahaa ja ympäristöä. Katelaskelmien avulla myyntihinnat on helppo säätää niin, että toiminta on kannattavaa. Jos myyntihintaa ei ole mahdollista nostaa, niin järjestelmän avulla on myös helppo säätää reseptiä ja hakea sopivampaa kustannustasoa riittävän katteen varmistamiseksi. Kun raaka-aineita tilataan juuri tarvetta vastaava määrä, rahaa ei sitoudu varastoon eikä hyllyille jää vanhenemaan tuotteita, jotka lopulta päätyisivät hävikkiin. Ja kun ruokaa valmistetaan juuri tarvetta vastaava määrä, saadaan minimoitua valmiin ruuan hävikkiä, mikä säästää sekä rahaa että ympäristöä.

JAMIX tarjoaa Hungry Planetille kattavat työkalut reseptien hallintaan

Kuvassa: Hungry Planetin kulinaarinen tiimi

Amerikkalainen Hungry Planet on käyttänyt JAMIX-keittiöjärjestelmää vuodesta 2020 reseptiensä ja kulinaarisen tietokantansa hallintaan. Hungry Planet valmistaa täyden valikoiman keittiömestareiden luomia, kasvipohjaisia lihoja, joilla voi täysin korvata perinteiset lihat missä tahansa ruuassa, kattaen kaikki eläinkunnan proteiinin lähteet. Hungry Planetin tuotteet ovat käytössä tai saatavilla tuhansissa paikoissa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa: Ruokaravintoloissa, yliopistoruokailussa, sairaaloissa, vähittäiskaupoissa sekä deli-myymälöissä. JAMIX-keittiöjärjestelmän ansiosta Hungry Planetin ruokaohjeet kaikkine oleellisine tietoineen ovat helposti kulinaarisen tiimin saatavilla. Ohjelmaan sisältyvän CO2-laskurin avulla järjestelmä auttaa myös valitsemaan ympäristön kannalta parhaat raaka-aineet.

JAMIX toimii reseptitietokantana sadoille ruokaohjeille

”Jamixilla on keskeinen rooli Hungry Planetin kulinaariselle tiimille. Se on päätietokanta sadoille ruokaohjeille – ja luku kasvaa joka viikko. Reseptitietokannan lisäksi kulinaarinen tiimimme luo Jamixiin ruokalistoja, muodostaa tarveainelistoja sekä tarkastelee reseptiemme hiilijalanjälkeä”, kertoo Chief Culinary Officer Ron DeSantis. Koko Hungry Planetin kulinaarinen tiimi käyttää ohjelmaa ja jokaisella tiimin jäsenellä on ohjelmassa henkilökohtainen työkansio. Työkansioiden avulla jokainen voi luoda omia, yksityisiä reseptejä ohjelmaan mutta myös halutessaan jakaa ne muille käyttäjille. Hungry Planetilla kulinaarisen tiimin jäsenet kehittävät uusia reseptejä henkilökohtaisissa työkansioissaan ja kun tuotekehitys on saatu päätökseen, nuo reseptit lisätään yhteiseen kansioon.

Järjestelmä mahdollistaa reseptien monipuolisen hyödyntämisen

JAMIX-ohjelman ansiosta hyväksytyt reseptit ovat helposti Hungry Planetin kulinaarisen tiimin saatavilla. ”Ravitsemuksellisten tietojen sekä hiilijalanjäljen tarkastelu on helppoa, koska järjestelmä laskee tiedot automaattisesti ruokaohjeille. Järjestelmässä on myös kuvat sekä valmiista annoksista että niiden valmistuksesta vaiheittain”, listaa keittiömestari Ron DeSantis järjestelmän hyötyjä. ”Keittiömestareidemme on helppo skaalata ruokaohjeita niin kuluttajille kuin ravitsemisalan toimijoille.”

”Operatiivisesti eroamme ravitsemispalvelujen tarjoajista, jotka valmistavat ruokaa päivittäin. Käyttömme on ensisijaisesti reseptien testaamista kaikille elintarvikealan alueille – kuluttajille ja ruokapalveluille. Kun kaikki tieto on yhdessä tietokannassa, kulinaarinen tiimimme pystyy vertaamaan ruokaohjeita toisiin ruokaohjeisiin, käyttämään reseptejä aliresepteinä, jakamaan raaka-aineita, säätämään raaka-aineiden määriä luodakseen ravitsemuksellisesti hyväksyttäviä reseptejä, sekä monia muita hyötyjä”, Ron selventää.

Tulevaisuus on vastuullisuutta ja järjestelmät auttavat sen tavoittelemisessa

Keittiömestari Ron DeSantis

”Hungry Planetin missiona on taittaa henkilökohtaisen ja planetaarisen terveyden käyrää ainoalla täysimittaisella valikoimalla herkullisia, ravitsevia, kasvipohjaisia lihoja. Vastuullisuus näkyy DNA:ssamme”, sanoo keittiömestari Ron. ”Planetaarisen terveyden parantaminen tarkoittaa kokonaisvaltaista sitoutumista vastuulliseen maatalouteen. Kasvipainotteinen ruoka on selkeästi vastaus moniin vastuullisuuteen liittyviin ponnisteluihin kaikkialla maailmassa. Käytämme Jamix CO2-laskuria, jotta muistamme valita ympäristön kannalta parhaat raaka-aineet.”

Ron on optimistinen tulevaisuuden suhteen ja näkee järjestelmät hyödyllisinä työkaluina vastuullisuuteen pyrkiessä: ”Me luomme tulevaisuuden. Uskomme, että meidän kaikkien sisällä on nälkä. Kun intohimo herkulliseen kohtaa halun oikeudenmukaiseen maailmaan, on mahdollista muuttaa asioita parempaan. Järjestelmät, kuten Jamix, mahdollistavat toimintamme vaikutusten seuraamisen sekä tarvittavien muutosten tekemisen luodaksemme terveellistä ja vastuullista ruokaa.”

Mikkeli ruokapalvelut

Elintarvikehankinnat ja ateriatilaukset pysyvät Mikkelissä järjestyksessä JAMIX-järjestelmän avulla

Mikkeli Ruoka- ja puhtauspalvelutMikkelin kaupunki on ollut JAMIX-asiakkaana jo vuodesta 2007. Kaupunki tarjoaa ruokapalveluita pääasiassa kouluissa ja päiväkodeissa. Keittiöitä Mikkelin kaupungin ruokapalveluilla on 42 ja niissä tarjotaan 8 000 ateriaa päivittäin. JAMIX-keittiöjärjestelmä on alusta saakka ollut käytössä laajasti ruokaohjeiden ja ruokalistojen hallinnassa, varastonhallinnassa ja hankinnassa sekä ateriatilauksissa. Lisäksi järjestelmää hyödynnetään sisäisiin operatiivisiin laskelmiin.

Mikkelin kaupungin ruokapalvelut käyttää JAMIX-järjestelmää kokonaisvaltaisesti

Valmistuskeittiöt käyttävät ohjelmasta löytyvää yhteistä reseptiikkaa ja tarveainelistat luodaan ruokalistan pohjalta. Myös ostotilaukset ja lähetyslistakirjaukset hoituvat JAMIX-järjestelmällä, samoin ateriatilaukset, laskutus ja erilaiset raportit, sekä suoritekirjaukset, Mikkelin kaupungin tuotantosuunnittelija Marja Jussi-Pekka luettelee.

Ohjelman käyttö ei rajoitu pelkästään valmistaviin keittiöihin, vaan palvelukeittiöissäkin ateriatilaukset tehdään ohjelman kautta. Keittiöiden lisäksi myös hallinto käyttää ohjelmaa oman työnsä tukena. Mikkelin ruokapalveluissa talouden tunnusluvut perustuvat suoritekirjauksiin ja suoritehintaan. Järjestelmä onkin tärkeä työkalu työn tuottavuuden ja suoritekohtaisten tuotantokustannusten laskentaan. Myös ruokalistasuunnittelu ja ohjelmasta saatavat erilaiset raportit ovat tärkeitä työkaluja ruokatuotannon ohjaamisessa.

Hankintasopimusten mukaiset tuotteet kulkevat luotettavasti ja helposti ruokalistoille ja ostotilauksille

Mikkelin kaupungin ruokapalvelut kuuluu Mikkelin seudun suurtalouksien hankintarenkaaseen, jonka sopimustuotteet on linkitetty reseptiikalla käytössä oleville ruoka-aineille JAMIX-järjestelmässä. Näin sopimustuotteet kulkevat luotettavasti mukana läpi koko ruokatuotantoprosessin. ”Tämä on todella iso etu, että saadaan ostot kohdennettua juuri oikeisiin tuotteisiin” Jussi-Pekka toteaa.

Tuotevalikoima eri toimittajilla on nykyään valtava. Jos hankintoja ei hallittaisi tuotannonohjausjärjestelmällä, ostot lähtisivät helposti rönsyilemään keittiöiden tilatessa haluamiaan tuotteita sopiviksi katsomiltaan toimittajilta. Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa onkin tehty järjestelmällisesti työtä, jotta jokaiselle valmistuskeittiölle on linkitettynä oikeat tuotteet reseptiikkaan ja tilauksille. Isoilla valmistuskeittiöillä on käytössä Mikkelin hankintarenkaan sopimustuotteet ja valmistavat päiväkodit taas seuraavat omaa pikkusopimustaan. Esimerkiksi ruisleipä tulee isoihin keittiöihin Sinuhelta tai Agassilta ja päiväkodeille Palvelutukku Itä-Suomelta. Tuote voi jopa olla ihan sama, mutta toimittava tukku eri.

JAMIX-järjestelmä on korvaamaton apu ruokatuotannon kaikilla osa-alueilla

Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa JAMIX-järjestelmän eri osa-alueista suurin hyöty saadaan ehkä kuitenkin ateriatilausosiosta, kertoo Marja Jussi-Pekka. Palvelukeittiöt tekevät tilaukset valmistaville keittiöille järjestelmän kautta ja valmistava keittiö saa ohjelmasta tilausten mukaiset jako- ja pakkauslistat. Erilaiset tuotannon listat, kuten myös valmiit dieettitarrat, on nopea tulostaa ohjelmasta. Pelkästään dieettiannoksia valmistetaan ja toimitetaan Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa 200 – 400 annosta päivittäin. Jo niissäkin olisi yhdelle ihmiselle työtä, jos kaikki dieettiannoksiin liittyvät tiedot täytyisi kirjata käsin. ”En oikeasti tiedä mitä tehtäisiin, jos tämä toiminto jäisi pois käytöstä” Marja naurahtaa.

”Jos kaikki edellä lueteltu tehtäisiin edelleen manuaalisesti – ruokalistat kirjoitettaisiin käsin, läheteltäisiin niitä keittiöiden välillä, soitettaisiin ostotilaukset toimittajille… Ruokalistasuunnittelussakin ilman varasto-osiosta saatavia ajantasaisia hintatietoja, ei aterioiden kokonaishintoja voisi miettiä samalla tavalla kuin nyt. Enkä kyllä osaisi edes kuvitella, miten palvelukeittiöiden tilaukset hoidettaisiin ilman tuotannonohjausjärjestelmää, saatikka että valmistuskeittiöissä laskettaisiin valmistettavat kilomäärät tilausten perusteella käsin. Virheiden määrä ainakin kasvaisi” Marja Jussi-Pekka pohtii.

JAMIXilla asiakas ei jää yksin

JAMIX-järjestelmän käyttöönotto Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa vuonna 2007 aloitettiin siitä, että keittiöihin hankittiin tietokoneet ja opeteltiin niiden käyttö. Vasta sen jälkeen aloitettiin varsinaiset JAMIX-koulutukset. Käyttöönotto sujui hyvin, kun henkilökunta oli motivoitunutta ja innostunut käyttöönotosta, sekä hyvin sitoutunut tähän uuteen tapaan toimia. JAMIX-järjestelmä on kehittynyt koko ajan vuosien saatossa ja koulutuksia on järjestetty aina tarpeen mukaan. Seudullisissa koulutuksissa mukaan on yleensä pyydetty kouluttaja JAMIXilta, mutta oman organisaation koulutukset esimerkiksi uusille työntekijöille hoituvat Mikkelin pääkäyttäjän toimesta. Viime vuosina koulutukset ovat olleet lähinnä uusien työntekijöiden perehdyttämistä.

Mikkelin ruokapalveluilla on käytössä JAMIX pääkäyttäjäpalvelu, joka huolehtii ohjelman ylläpitoon liittyvistä tehtävistä. Näin kokonaisvaltainen ohjelman hallinnointi edellyttäisi Mikkelin kaupungilta yhden henkilön palkkaamista tätä tehtävää varten. Taloudellisesti ja henkilöstöresurssien näkökulmasta on tarkoituksenmukaisempaa hoitaa asia JAMIX pääkäyttäjäpalvelun avulla, kertoo Marja Jussi-Pekka. Organisaation ulkopuolinen pääkäyttäjä myös näkee järjestelmän eri tavalla, kuin henkilö, joka on käyttänyt ohjelmaa päivittäin jo vuosia. Ylläpito on ammattimaista ja vaikkapa perustietojen hallinnassa järjestelmällisyys näkyy ihan eri tavalla verrattuna tilanteeseen, jossa useat eri käyttäjät loisivat ohjelmaan ryhmittelyjä ja nimeäisivät tuotteita oman tarpeensa ja logiikkansa mukaisesti.

Myös välitön tuki on suuri plussa. ”Pääkäyttäjäpalvelun numerosta tuttu henkilö vastaa ja auttaa aina.” Erityisesti monimutkaisempien asiakokonaisuuksien kohdalla on suuri etu, että asiat selvitetään pääkäyttäjäpalvelun toimesta ja valmis vastaus toimitetaan sitten asiakkaalle. Tietysti edelleen ollaan tarvittaessa yhteydessä myös suoraan JAMIX käyttötukeen.

Tuotannonohjausjärjestelmät ovat tulevaisuuden toiminnan edellytys

Sote-maakunnista tulee jossain vaiheessa julkisen sektorin suurimpia ruokapalvelutoimijoita ja kuntien rooli pienenee, kun niiden vastuulle jää enää perusopetus ja varhaiskasvatus, Marja Jussi-Pekka pohtii. Jos soteorganisaatioiden ja kuntien välistä yhteistyötä ei saada toimimaan, palvelujen tuottaminen vaikeutuu. ”On mielenkiintoista ja jännittävääkin nähdä, miten sote-maakunnat tulevat vaikuttamaan ruokapalvelualan tulevaisuuteen” Marja sanoo. Organisaatioiden toiminta tulee tulevaisuudessa muuttumaan paljon ainakin julkisella ruokapalvelusektorilla ja varsinkin pienissä kunnissa.

Tuotannonohjausjärjestelmät ovat tulevaisuuden toiminnan edellytys. Tämä tuo myös haavoittuvuutta, mutta ainakaan ilman näitä järjestelmiä ei toiminnasta tule mitään, toteaa Jussi-Pekka. Pilvipalvelulla ja selainpohjaisilla ohjelmilla pyritään vastaamaan haavoittuvuuden haasteeseen, jotta toimintakatkokset voitaisiin minimoida. Ruokapalveluiden henkilökunnalta edellytetään IT-osaamista jo nyt – tätä edellyttävät myös asiakkaat – ja jokaisen on osattava käyttää tuotannonohjausjärjestelmää ainakin jollain tavalla. Tämä vaatii paljon myös esimiehiltä. Heidän on varmistettava kaikkien osaaminen nyt ja tulevaisuudessa, Marja huomauttaa.

IT-arkkitehtuuri kannattaa keittiöjärjestelmän käyttöönotossa

Uudelle JAMIX-asiakkaalle Marja antaa vinkin, että ennen käyttöönottoa kannattaa pohtia huolellisesti, mitä järjestelmältä halutaan, sekä miten ja mitä sen toimintoja konkreettisesti käytetään. Käytettävissä olevat aika- ja henkilöstöresurssit on huomioitava ja johdon osalta vastuukysymykset on hyvä määritellä. Tarkoituksenmukaiset käyttöoikeustasot eri käyttäjäryhmille tulee myös miettiä hyvin. Lisäksi tulee päättää, kuka ylläpitää tietokantaa. Hankitaanko ylläpito JAMIX pääkäyttäjäpalveluna, vai onko omassa organisaatiossa joku, jonka vastuisiin ylläpitotyöt voidaan sisällyttää. ”Ohjelmaa käytettäessä kannattaa myös muistaa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos perustiedoissa muutetaan jotain asiaa, täytyy ENNEN muutoksen tekemistä miettiä mihin kaikkeen tuo muutos konkreettisesti tulee vaikuttamaan”, Marja huomauttaa.

JAMIXilla asiakas saa äänensä kuuluviin.

Vaikka JAMIX on kasvanut viime vuosina paljon, on JAMIX edelleen helposti lähestyttävä kotimainen yhtiö, jonka palvelut ovat Suomessa. ”JAMX yhteistyö on meillä aina toiminut hyvin. JAMIX on siitä hyvä kumppani, että siellä kuunnellaan myös asiakkaan toiveita” Marja toteaa.


Hinku

Johtava keittiöjärjestelmätoimittaja JAMIX mukaan Hinku-verkostoon

Johtava keittiöjärjestelmätoimittaja JAMIX on liittynyt mukaan Hinku-verkostoon. Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.

Tavoitteena 80 % päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta

Hinku-verkostossa on jo mukana jo yli 70 Hinku-kuntaa sekä viisi Hinku-maakuntaa, jotka ovat sitoutuneet päästötavoitteeseen. Lisäksi Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.

Hinku-verkosto syntyi alun perin Suomen ympäristökeskuksen vetämässä Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa. Hinku-verkosto jatkaa yhä hankkeessa käynnistettyä työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paikallisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi.

JAMIX-keittiöjärjestelmä tukee kestävän kehityksen mukaista toimintaa

JAMIX-keittiöjärjestelmä on jo 30 vuoden ajan tukenut kestävän kehityksen mukaista toimintaa ammattikeittiöissä muun muassa ruokahävikin hallintaan liittyen. JAMIX on toiminut uranuurtajana myös ruuan hiilijalanjäljen laskennassa. Järjestelmässä jo pitkään mukana ollut CO2-laskuri laskee automaattisesti hiilijalanjäljen ruokaohjeille ja aterioille. JAMIX CO2-laskuri valittiin vuonna 2020 yhdeksi Gastron parhaista.

Järjestelmässä jo entuudestaan mukana olleita, vastuullisuutta tukevia ominaisuuksia viestimään JAMIX sai vastikään uuden vihreän ilmeen sekä Vastuullinen keittiö -tunnuksen. Yli puolet Suomen kunnista käyttää JAMIX-keittiöjärjestelmää ruokapalveluidensa hallintaan. JAMIXin asiakkaissa on runsaasti myös Hinku-kuntia. Liittyminen Hinku-verkostoon olikin tässä kohtaa JAMIXille hyvin luonteva jatkumo vastuullisuuden saralla.

JAMIXin uusi vihreä ilme viestii järjestelmän vastuullisuutta edistäviä ominaisuuksia

JAMIX-järjestelmä tukee kestävän kehityksen mukaista toimintaa keittiössä monipuolisesti jo suunnitteluvaiheesta lähtien. JAMIX CO2 -laskuri tarjoaa tietoa ruuan hiilijalanjäljestä. Lisäksi kokonaisvaltainen järjestelmä sisältää monipuoliset työkalut hävikin vähentämiseen. Hävikin vähentäminen pienentää merkittävästi keittiösi hiilijalanjälkeä ja säästää rahaa.

Edellä mainitut ominaisuudet ovat olleet JAMIX-järjestelmässä jo entuudestaan. Uuden vihreän ilmeemme sekä Vastuullinen keittiö -tunnuksemme myötä haluamme tuoda nämä kestävän kehityksen mukaista toimintaa tukevat ominaisuudet entistä paremmin esiin.

Ruuan ilmastovaikutus on lähes yhtä suuri kuin asumisen ja liikenteen

Vastuullinen keittiö - Kestävä kehitysSuurin osa ruuan ilmastopäästöistä aiheutuu raaka-aineista. Eläinperäisten tuotteiden ilmastovaikutus on keskimäärin suurempi kuin kasviperäisten tuotteiden. Poisheitetyn ruuan ongelma ei niinkään ole syntyvä biojäte vaan ruuan tuottamisesta aiheutuneet turhat ilmastovaikutukset. (ilmasto-opas.fi, saasyoda.fi)

JAMIX pienentää keittiösi hiilijalanjälkeä

Vastuullinen keittiö JAMIX Blogissa

Vastuullisuus on ollut teemana JAMIX Blogissa jo useamman vuoden ajan. Teemaan liittyvät artikkelit on koottu blogissamme Vastuullinen keittiö ja ruuan hiilijalanjälki -nimisen kategorian alle.

Folkhälsan käyttää JAMIX-järjestelmää ravitsemusseurantaan

Folkhälsan käyttää JAMIX-järjestelmää ravitsemusseurantaan – “Paljon hyötyjä pienellä vaivalla”

JAMIX-järjestelmä on ollut Folkhälsanilla käytössä syksystä 2019 saakka. Vaasan ja Mustasaaren Folkhälsan talojen ravintolapäällikkö Ann-Catrine Edfelt kertoo käyttävänsä ohjelmistoa monipuolisesti asiakkaiden ravitsemusseurantaan, joka on tärkeä osa asukkaiden hyvää hoitoa. Pohjanmaan Folkhälsan taloissa asukkaat halutaan huomioida yksilöllisesti ”Kaikki täällä huolehtivat asukkaista vähän kuin omasta mummastaan”, Ann-Catrine hymyilee.

JAMIXista suuri apu ravitsemushoidon suunnittelussa

Folkhälsanin Pohjanmaan alueen ympärivuorokautisen laitoshoidon yksiköissä ravitsemusseuranta tehdään vuosittain jokaiselle asukkaalle. Vuosittaisen seurannan lisäksi asukaskohtaista seurantaa tehdään matalalla kynnyksellä, jos esimerkiksi asukkaan paino on laskenut, ruoka ei maistu tai hoitajilta tulee muuta viestiä, jonka perusteella on syytä tarkastella asukkaan ravintoaineiden saantia tarkemmin.

Tarvittaessa JAMIXin avulla tehdään asukkaalle yksilölliset ruokaohjeet muutamaksi päiväksi. Tästä on iso apu sekä hoitajille että asukkaalle ja hänen omaisilleen. Tarkat laskelmat ravintoaineiden saannista saadaan heti ja kaikki voivat olla luottavaisin mielin, kun tiedetään tarkasti paljonko tietyssä annoksessa on esimerkiksi energiaa tai proteiinia.

Mustasaaren Folkhälsan kodissa proteiinin määrää lisättiin systemaattisesti kaikkien asukkaiden ruokiin, kun ravintoarvolaskelmista huomattiin proteiinin määrän jäävän toisinaan alla suositellun. Proteiinilisä otettiin mukaan esimerkiksi leipätaikinoihin ja nyt kaikki asukkaat saavat laskennallisesti vähintään 18 % päivittäisestä energiastaan proteiinista. Monien asukkaiden paino on noussut ja myös yleinen jaksaminen on kohentunut, Edfelt iloitsee.

Yhteistyössä asukkaiden parhaaksi

Folkhälsan käyttää JAMIX-järjestelmää ravitsemusseurantaanAnn-Catrine kehuu yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa avoimeksi ja välittömäksi. Tämä on iso etu asiakkaiden hyvinvoinnista huolehdittaessa. Aina uuden asukkaan muuttaessa Pohjanmaan alueen Folkhälsan taloihin hänelle tehdään alkuhaastattelu, jossa kysytään myös esimerkiksi lempiruokia. Näitä toiveita pyritään myös huomioimaan mahdollisimman hyvin. Ruokatarjonnalla on suuri vaikutus asukkaiden hyvinvointiin. Lempiruokien tarjonta voi jopa auttaa kotiutumisessa uuteen paikkaan, kuten kävi eräänkin asukkaan kohdalla keittiön hemmotellessa häntä lempijälkiruoalla.

Asukkaiden yksilölliset ruokailutottumukset pyritään Folkhälsan taloissa muutenkin huomioimaan mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi Vaasan kaupunkialueella ruokamieltymykset ovat monilla asukkailla erilaiset kuin maaseudulla Mustasaaressa. Tuttujen ruokien tarjonta tuo hyviä muistoja ja antaa keskustelunaiheita myös muistisairaille. ”On ihanaa, kun asukkaat voivat säilyttää identiteettinsä ruokailijana elämänsä loppumetreille saakka. Niin kauan, kun asiakas osaa esittää toiveita, pyrin minä myös niitä toteuttamaan – ei se ole keneltäkään pois”, kertoo Ann-Catrine.

JAMIXilla tarkkuutta sekä ravintosisältö- että kustannuslaskentaan

Pohjanmaan Folkhälsan taloissa JAMIXia käytetään tällä hetkellä lähinnä ravitsemusseurantaan ja siinä ohjelmasta onkin aivan korvaamaton apu. ”Ajatus, että ravitsemusseurantaa pitäisi tehdä manuaalisesti laskemalla on aivan toiselta planeetalta” toteaa Ann-Catrine. Ravitsemusseurannan yhteydessä huomataan heti, jos reseptiikkaan on syytä tehdä muutoksia. Usein seurannassa paljastuu pieniä asioita, joita ei arkityössä välttämättä edes huomaa mutta laskennassa kyllä.

Ravitsemuksellisten asioiden lisäksi myös kustannusnäkökulma on helppo huomioida, kun reseptiikkaa työstetään ohjelmassa. Pienillä arkisilla säästöillä saadaan rahaa riittämään vähän enemmän loppuvuodelle, vaikkapa joulukinkkuhankintoihin, Ann-Catrine nauraa. Tulevaisuudessa ohjelma on tarkoitus ottaa myös kokkien käyttöön, niin että he voivat hakea tarvittavat reseptit suoraan JAMIXista.

 

Selainpohjainen ohjelma on helppokäyttöinen ja aina käytettävissä

Ohjelman käyttöönotto oli Edfeltin mielestä helppoa. Hän ei ehtinyt paikan päälle Helsingissä järjestettyyn koulutukseen, mutta osallistui siihen Pohjanmaalta etäyhteydellä. JAMIXin kouluttaja oli tosin opastanut Ann-Catrinen alkuun ravitsemuslaskennassa jo ennen koulutusta. ”Kotitehtävistä oli suuri apu, kun sai kokeilla toimintoja omassa rauhassa”. Ohjelman käyttö on ihan helppoa, kun vain käärii hihat ja ryhtyy rohkeasti toimeen.

Ann-Catrine on käyttänyt JAMIX-ohjelmaa myös puhelimella. ”Eräässä koulutuksessa tuli tarve nopeasti tarkistaa tiettyjä asioita ohjelmasta. Tietokonetta ei ollut käsillä, mutta avasin ohjelman puhelimen kautta. Salasanan muistaminen oli vaikein asia ja tärkeät luvut saatiin nopeasti tarkistettua”. Myös kokeilla saattaa tulla keittiöllä tilanteita, että tietokone ei ole käsillä tai avattuna, mutta puhelin heillä on aina ulottuvillaan. Selainpohjainen JAMIX-ohjelma on näin konkreettisesti aina mukana keittiön arjessa.

 

”Vaikka aina ei tiedä kaikkea, niin JAMIXilta saa vastauksen”

Kysyttäessä JAMIX yhteistyöstä ja asiakaspalvelusta Edfeltiä naurattaa. ”No se on se ihana puoli. Aina tulee vastaus, yleensä vielä hyvin nopeasti – ja jos joku ei osaa auttaa, niin kysymys käännetään toiselle.” Ann-Catrine kertoo aina saaneensa vastaukset tai tarvittaessa myös neuvoja, miten asiat voisi tehdä toisin niin että ohjelma toimii halutulla tavalla. ”Se on niin turvallista. Vaikka aina ei tiedä kaikkea, niin JAMIXilta vastauksen saa”.

Käyttöönoton yhteydessä Edfelt muistaa yllättyneensä, kun häneltä kysyttiin toiveita ohjelman suhteen. ”Arvostin sitä, että minuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin, mitä haluan.” Vaikka ohjelmassa ei sellaisenaan olisi juuri haluttuja toimintoja, monet tarpeet ovat toteutettavissa, kun vähän luovasti mietitään JAMIXin asiantuntijoiden kanssa vaihtoehtoisia käyttötapoja. Nämä ovat niitä pieniä asioita, jotka loppupeleissä tarkoittavat, että käyttäjiä kuunnellaan.

 

Tiedolla johtaminen ja hetkessä eläminen ovat tulevaisuuden avainsanoja

Ann-Catrine uskoo, että järjestelmien käyttö tulee lisääntymään varsinkin hoiva-alan keittiöissä. Seurantaa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän ja tiedolla johtamisesta tulee rutiinia myös ruokapalveluissa. ”Tiedon tarve lisääntyy ja siihen järjestelmillä pystytään vastaamaan.” Asiakkaat haluavat tietää, että lapset saavat kunnon ruokaa päiväkodeissa ja kouluissa, tai että mummolla on kaikki hyvin hoivakodissa. Erilaisten trendiruokavalioiden lisääntyessä järjestelmästä voidaan myös helposti tarkistaa, että nekin täyttävät suositukset eri ravintoaineiden osalta.

Ann-Catrine haluaa uskoa, että poikkeusaikojen hellittäessä hetkessä eläminen korostuu ja tulemme useammin kiinnittämään huomiota vaikkapa pienten arkisten ruokahetkien nautinnollisuuteen. Ehkä osaamme myös arvostaa läheisiämme enemmän, kun pitkän ajan jälkeen pääsemme taas heitä tapaamaan ja taputtelemaan.  ”Vietäisiin ne mummat ja paapat vaikka yhteiselle lounaalle tai kahville kerran viikossa” Edfelt ehdottaa. Viisitoista minuuttia viikosta ei ole paljon aikaa, mutta yhteisen ruokahetken merkitys on kuitenkin meille kaikille niin suuri.

Uusia JAMIX-asiakkaita Ann-Catrine kannustaa ottamaan rohkeasti ohjelman käyttöön. ”Pienellä vaivalla saa paljon hyötyä!”

JAMIX toimii punaisena lankana Laitilan kaupungin keittiötoiminnassa

JAMIX toimii punaisena lankana Laitilan kaupungin keittiötoiminnassa

LaitilaJAMIX-keittiöjärjestelmä on ollut 8 500 asukkaan Laitilassa käytössä jo 1990-luvun lopulta. Varsinais-Suomessa sijaitseva Laitilan kaupunki tarjoaa ateriapalveluja kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodissa sekä terveydenhuollon laitoksissa. Siirtyminen selainpohjaiseen JAMIX-ohjelmaan on tuonut järjestelmän hyödyntämiseen uutta potkua. Sen myötä järjestelmä on tuonut entistä enemmän hyötyjä ateriapalvelujen arkeen, sekä talouden että arjen käytäntöjen kannalta.

 

Selainpohjainen JAMIX innosti käyttämään järjestelmää enemmän

Oikea tahtotila yhdessä selainpohjaisen JAMIX-ohjelman kanssa on saanut asioita tapahtumaan. ”Kaiken kaikkiaan se on siitä asenteesta, haluatko sinä tätä vai et. Me ymmärrämme sen hyödyn mitä me saamme JAMIX-järjestelmästä, se on se mikä potkii meitä eteenpäin”, kertoo keittiöpäällikkö Juha Laiho ja ravitsemistyöntekijä Salla Kuoppa-Tiittanen jatkaa: ”Siinä tuli sellainen innostus selainpohjaiseen JAMIX-ohjelmaan. Sitä voi käyttää tabletillakin.”

Pääkäyttäjinä toimivien Juhan ja Sallan lisäksi ohjelmaa käyttävät Laitilassa myös kokit päivittäisessä työssä. Koulutusten ja järjestelmän käytön myötä kaikille on tullut positiivinen asenne ohjelmaa kohtaan. Laitilassa julkaistaan ruokalistat JAMIX MENU -palveluun ja sen myötä järjestelmä tavoittaa myös loppuasiakkaat.

 

”JAMIX on meille punainen lanka tässä keittiötoiminnassa”

Salla ja Juha tunnistavat runsaasti hyötyjä järjestelmän käytöstä. ”JAMIX tarjoaa meille taloudellisen punaisen langan toimintaan. Näemme järjestelmästä, miten rahaa on kulunut ja optimoimalla muun muassa annoskokoja raha menee siihen mihin pitää”, Juha toteaa ja Salla jatkaa: ”JAMIXin avulla olemme pysyneet taloudellisesti hyvin raamissa. Toisaalta olemme JAMIXin ansiosta saaneet aikaan säästöjä, joilla on voitu hankkia tiettyihin päiviin jotain spesiaalia. Esimerkiksi joululounaaseen on säästöjen ansiosta voitu panostaa normaalia enemmän.”

Järjestelmä tarjoaa työkalut menekin ennustamiseen ja ruokaohjeita on helppo muuttaa tarpeen mukaan. Järjestelmästä on iso hyöty myös tilattavien määrien laskemisessa: ”Teen yli 1000 henkilölle ruokaa, että jos pitäisi itse miettiä jauhelihan ja perunan määriä, niin se olisi ihan hirvittävää. JAMIX tekee tilaamisesta niin paljon helpompaa, tilataan se määrä mikä on reseptillä”, kertoo Salla käytännön esimerkin kautta. Oikean suuruiset tilaukset auttavat edelleen varastonhallinnassa: ”Meillä ei ole mitään turhaa täällä ja paikat on helppo pitää siistinä”, kiittelee Juha.

Työt hoituvat järjestelmän ansiosta sujuvasti ja täsmällisesti: ”Punnitsen raaka-aineet reseptin mukaan ja tiedän, että annoskoot ja annokset riittävät eikä tarvitse arvuutella”, Salla kertoo ja jatkaa: ”Nyt kun me hiotaan reseptiikkaa, niin annoskoko on kohdillaan ja sen mukaan tilataan ja tehdään se satsi sinä päivänä. Se on ollut tosi mieletön pitkin syksyä huomata, että hävikkiä ei ole.”

Juhakin painottaa hävikin seurannan merkitystä ja nostaa vielä esiin muunkin tiedon hallinnan: ”JAMIXissa on tarvittavat tiedot elintarviketurvallisuutta ajatellen. Tuotteilla on järjestelmässä hintatiedot ja ravintoarvot.” Järjestelmä ja sinne tallennetut tiedot toimivat tukena myös uusille työntekijöille. ”Se on myös panostus tulevaisuuteen, eikä pelkästään meille keitä tässä nyt on töissä”, Juha toteaa.

 

JAMIX MENU -sovellus edistää avoimuutta asiakkaiden suuntaan

Ruokalistat julkaistaan Laitilassa sähköisesti JAMIX MENU -palvelun avulla. ”MENU-palvelun avulla saadaan tuotua esille, mitä tarjoamamme ruoka sisältää. Avoimuus on meidän tavoitteemme ja sen eteen teemme töitä”, kertoo Juha. MENU-sovelluksen kautta saadaan kommunikoitua myös erityisruokavaliotiedot: ”Kun meillä on näitä erityisruokavalioita noudattavia, niin heidät on ohjattu katsomaan sieltä MENU-sovelluksesta tiedot. Pyritään se kaikki tieto pitämään siellä”, Salla tarkentaa.

Laitilassa markkinoidaan JAMIX MENU -palvelua aktiivisesti, jotta asiakkaat ottaisivat sovelluksen käyttöön. ”Perustin tänne ruokatoimikunnan, jossa on eri kouluista oppilaita mukana. Vein Jamixin myös sinne ja oppilaat välittävät viestiä eteenpäin, että selatkaa ja katsokaa. Palkitsevaa oli myös, kun yksi opettaja tuli kertomaan, että on ottanut JAMIX MENU -sovelluksen heti käyttöön silloin kun se meille tuli ja hän on siihen todella tyytyväinen”, Juha kertoo. JAMIX MENU -palvelun kautta julkaistun ruokalistan on tulevaisuudessa tarkoitus tulla suoraan Laitilan Kaupungin nettisivuille ”Mitä tänään syödään koulussa Laitilassa” -osioon.

 

Järjestelmillä iso rooli keittiössä myös tulevaisuudessa

Salla ja Juha ovat huolissaan nuorten vähyydestä alalla. Tässä hetkessä huolestuttavat myös ulkoa tulevat uhkatekijät, kuten koronapandemia. Toisaalta Juha näkee, että järjestelmän avulla pystytään lieventämään esimerkiksi ruuan alkuperään liittyviä mahdollisia uhkatekijöitä: ”Sillä avoimuudella, mikä sieltä MENU-palvelusta näkyy, että mitä ne meidän ruokamme sisältää. Siellä on ihan kaikki tieto.”

Vaikka ihmiset tulevat jatkossakin fyysisesti tekemään ruuan, niin järjestelmien roolin uskotaan vielä kasvavan tulevaisuudessa. ”Ala tulee kiihtymään. Ne systeemit mitkä olet joskus osannut, ei välttämättä enää tulevaisuudessa ole samat”, ennustaa Salla.

 

Kokemuksia ohjelman käyttöönotosta ja yhteistyöstä JAMIXin kanssa

Vaikka JAMIX-järjestelmä oli ollut Laitilassa käytössä jo pitkään, niin selainpohjaiseen JAMIX-ohjelmaan siirryttiin käyttöönottoprojektin avulla. ”Luulin että se olisi kova työ ja että jo ohjeiden päivittämiseen menisi kamalasti aikaa. Nyt kun ajattelen jälkeenpäin, niin eihän se loppujen lopuksi sitten ollutkaan niin hurja homma, kun niitä ruvettiin tekemään.”, Salla muistelee ja Juha jatkaa: ”Tahtotila oli niin vahva. Kyllä tämä on hyvä systeemi nyt, kun saatiin JAMIX Tuotetietopalvelun kautta valmistajien ravintoarvotkin suoraan ohjelmaan.”

Juha painottaa koulutusten merkitystä ohjelman käyttöönotossa: ”Sillä on hirvittävän iso merkitys, miten porukka otetaan haltuun ja miten ajatus saadaan myytyä heille. Tuki lähtötilanteessa on niin iso juttu.” Salla muistuttaa, että ohjelmaa on tärkeä ryhtyä käyttämään heti koulutuksen jälkeen: ”Kyllä ne asiat unohtaa, jos ei heti rupea käyttämään ohjelmaa.”

Kumpikin kertoo yhteistyön sujuneen hyvin JAMIXin kanssa sekä asiakasvastaavan että käyttötuen osalta. ”On todella hyvä asia, että on nimetty yhteyshenkilö”, Juha kiittelee.

 

Vinkit uudelle JAMIX-asiakkaalle

”JAMIXin käyttöön pitää budjetoida aikaa ja rahaa. Meillä tehdään JAMIXia työn ohessa, että ei sekään ole mahdotonta, jos ei ole omaa ihmistä sitä tekemään. Aikaa ja viitseliäisyyttä järjestelmän ylläpito kuitenkin vaatii”, toteaa Juha ja Salla jatkaa: ”Eihän ne asiat tule kun Manulle illallinen, eikä se järjestelmä pysty auttamaan jos ei niitä tietoja sinne vie. Tiedot pitää olla alusta asti jämptisti ja oikein. Ja kun tiedot on järjestelmässä, niin tulevaisuudessa niistä hyötyy. Järjestelmän käyttö nopeutuu, kun käytät sitä. Silloin se istuma-aika siinä vähenee koko ajan. Ja sitten saat sieltä ulos kaikkia ohjeita ja muuta. Eihän tämä kuitenkaan ole ikinä valmis, vaan työ on jatkuvaa.”

Juha muistuttaa vielä järjestelmään investoitavan työn tuloksista: ”Se että maltat tehdä asiat loppuun asti, niin se kyllä palkitsee ja me on kyllä nautittu siitä. Me ollaan JAMIXia hehkutettu tässä viikoittain. Eli kyllä se vaatii sen ajan ja rahan, mutta se maksaa kyllä nyt sen takaisin, meillä ruokien hävikkiä muodostuu minimaalisen vähän.”

ruokatuotanto kestävän kehityksen tavoitteet

Ruokatuotanto osana kestävää kehitystä

Teksti: Matleena Autio

Kestävän kehityksen tavoitteena on taata tuleville sukupolville vähintään yhtä hyvät toimintamahdollisuudet kuin meillä on nyt. Taloudellisten näkökulmien lisäksi myös ympäristö ja ihminen tulee huomioida kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa, jotta tähän tavoitteeseen päästään.

Kestävien tuotantotapojen löytäminen ja hyödyntäminen ovat avainasemassa, kun mietitään ruokatuotantoa osana kestävää kehitystä. Ostopäätöksillään jokainen meistä voi vaikuttaa, erityisesti silloin, kun tuotantotavoista informoidaan avoimesti myös loppukuluttajaa.

Kestävän kehityksen tavoitteet

Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) kestävän kehityksen tavoitteet tähtäävät äärimmäisen köyhyyden poistamiseen ja kehitykseen, jossa huomioidaan yhteinen ympäristömme. Ruokatuotanto ja hyvä ravitsemus kytkeytyvät luontevasti lähes jokaiseen näistä tavoitteista.

Ei köyhyyttä eikä nälkää

Köyhyyden tunnusmerkkejä ovat tulojen puutteen lisäksi esimerkiksi aliravitsemus, huono terveys ja puutteelliset koulutusmahdollisuudet. Suuri osa maailman ihmisistä saa toimeentulonsa tavalla tai toisella ruokatuotantoon kytkeytyviltä aloilta. Riittävän toimeentulon takaaminen kaikille alkutuotannosta palvelusektorille saakka on siis yksi merkittävä tekijä köyhyyden vähentämisessä.

Ruokaturva on kaikkien ihmisten perusoikeus, joka toteutuu, kun jokaisella meistä on mahdollisuus hankkia riittävästi ravintoa terveelliseen ja aktiiviseen elämään. Luken mukaan turvallista ruokaa voisi riittää kaikille jo nyt, jos ruokaketjun kaikki osat saataisiin toimimaan moitteettomasti. Peruslähtökohtana tietysti on, että ravinnoksi kelpaavaa ruokaa ei mene turhaan hävikkiin missään ruokaketjun vaiheessa. Hävikin vähentäminen on siis tärkeää ympäristönäkökulman lisäksi myös ruokaturvan kannalta.

Kestävällä ruokatuotannolla terveyttä ja hyvinvointia, sekä kouluttautumismahdollisuuksia

Hyvällä ravitsemuksella on tärkeä merkitys terveydelle. Virheravitsemus altistaa puutostautien lisäksi monille pitkäaikaissairauksille ja vaikuttaa myös koulunkäyntiin. Nälkäisenä on vaikea keskittyä opiskeluun ja virheravitsemus saattaa jopa heikentää oppimistuloksia. Kouluruokaohjelmat ovatkin yksi tapa tukea hyvän koulutuksen tavoitetta myös matalamman tulotason maissa.

JAMIX-keittiöjärjestelmän avulla käyttäjä voi helposti varmistaa tarjoamiensa aterioiden ravitsemuslaadun vertaamalla ruokalistojen ravintosisältöä ohjelmasta löytyviin ravitsemussuosituksiin. Kun ruokaa ei suunnitella eikä valmisteta mutulla vaan tiedolla ja tarkkuudella, voivat kokit rauhassa keskittyä hienosäätämään ravitsemuksellisesti täysipainoisten aterioiden makuelämykset kohdalleen.

Ihmisarvoista työtä ja vastuullista kuluttamista – myös ruokatuotannossa

Ilmastokysymysten lisäksi ruokatuotanto on tärkeä osa-alue ihmisoikeuskeskustelussa. Kansainvälisen Reilun kaupan järjestelmän tavoitteena onkin, että myös kehittyvissä maissa viljelijöillä olisi mahdollisuus reiluun toimeentuloon ja päätösvalta omasta tulevaisuudestaan.

Ruokahävikin vähentäminen on yksi esimerkki vastuullisesta kuluttamisesta, johon jokainen meistä voi osallistua. YK:n ympäristöohjelma UNEP:n tuoreen raportin mukaan keskimäärin noin 17 prosenttia valmistetusta ruoasta menee hävikkiin ja kotitalouksien ruokahävikin määrä on todennäköisesti suurempi kuin aikaisemmin on arvoitu. JAMIX-järjestelmä auttaa ammattikeittiöitä myös hävikin vähentämisessä. Kun ateriasuunnittelussa hyödynnetään tuotannossa aiemmin kirjattua menekkiä, ei ruokaa tule valmistettua liikaa vain varmuuden vuoksi.

Ilmastotekoja veden alla ja maan päällä

Ihmisen aiheuttamista ympäristöpäästöistä noin viidennes tulee ruokatuotannosta. Ilmastoa lämmittävää metaania vapautuu ilmaan esimerkiksi märehtijöistä ja riisin viljelystä. UNEP:n mukaan yksin ruokahävikki vastaa jopa kymmenesosaa maailman kasvihuonekaasuista. Merielämää uhkaa ylikalastuksen ja ilmaston lämpenemisen lisäksi myös rannikkovesien rehevöityminen, joka johtuu suurelta osin maataloudessa käytettävien lannoitteiden valumisesta vesistöihin. Ruokatuotanto jos mikä on siis ilmastokysymys.

Vesivarannot ovat rajalliset ja veden käytön huomioiminen maataloudessa on yksi tärkeitä ympäristökysymyksiä. Myös metsät häviävät hälyttävää vauhtia karjalaitumiksi, sekä öljypalmu- ja soijaplantaasien alle. Ostopäätöksillämme voimme kuitenkin vaikuttaa ja kestävien viljelymenetelmien edellyttäminen tuotteilta, joita käytämme, on yksi tehokas keino. Ilmastopäästöjen lisäksi myös vesijalanjälki ja maankäyttö ovat tärkeitä ruokatuotannon ympäristövaikutusten arvioinnin työkaluja.

Yhteistyö ja kumppanuus tärkeä osa kestävää kehitystä

Jotta kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa, tarvitaan riittävä määrä laadukasta tietoa edistymisestämme eri osa-alueilla. Tavoitteisiin päästäksemme meidän on myös tehtävä yhteistyötä tasavertaisina kumppaneina yhteisen maapallomme hyväksi. JAMIX-keittiöjärjestelmän avulla tiedolla johtaminen tulee helposti osaksi arkirutiinia.

JAMIX mukana kestävän kehityksen tavoitteissa

JAMIX järjestelmä auttaa tuomaan ruokatuotannon eri osa-alueet näkyviksi. Toimittajilta voidaan edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä esimerkiksi julkiseen kilpailutukseen tarjottavien tuotteiden osalta. Nämä kriteerit voidaan tuoda näkyviin myös loppukuluttajalle vaikkapa sydänmerkkinä, reilun kaupan merkkinä tai kestävän kalastuksen sertifikaattina.

Ruokatuotanto voi heilauttaa heiluria molempiin suuntiin – pahimmillaan ruokatuotanto voi polkea ihmisoikeuksia, sekä kiihdyttää ilmaston lämpenemistä ja lajikatoa, mutta parhaimmillaan sillä voidaan jopa korjata aiheutuneita vahinkoja esimerkiksi hiiliviljelyn ja reilun kaupan avulla.

Vieläkö joku haluaa ajatella, että kyse on vain ruokatuotannosta?

JAMIX Keittiöjärjestelmä

Tiedonhallinta on Antellille keskeinen hyöty keittiöjärjestelmän käytöstä

AntellHenkilöstöravintoloistaan valtakunnallisesti tuttu Antell on ollut JAMIXin asiakas jo vuodesta 1998. Käytössä on monipuolisesti erilaisia ohjelman ominaisuuksia. ”Pääkäyttäjillä käytössä on RUOKA- ja VARASTO-osiot, sekä vuoden 2021 alusta myös BI-raportit ja CO2-laskuri” kertoo Antellin kehityspäällikkö Tanja Valtonen. Ohjelmaa käyttävät ketjun ravintolat, sekä tuotekehitys ja pääkäyttäjät.

 

”Tietojen esittäminen on sujuvaa JAMIX-ohjelmalla”

JAMIX-ohjelman ylläpidosta huolehdittiin Antellilla pitkään muiden töiden ohella, mutta nyt ohjelman käyttöä halutaan viedä aktiivisesti eteenpäin ja yritykseen on palkattu erityisesti JAMIX-asioista vastaava henkilö.

”Yleinen digitalisaatio ajaa kehitystä eteenpäin ja lisäksi elintarvikelaki edellyttää toimintoja, joiden esittäminen on sujuvaa JAMIX-ohjelmalla” kertoo Tanja Valtonen ohjelman käytön taustoista. ”Erityisruokavaliomerkinnät, allergeenit ja ravintoarvotiedot saadaan helposti esille ohjelman kautta, mikä osaltaan auttaa tuoteturvallisuuden varmistamisessa.”

Kuluttajien mielenkiinto ja tietoisuus elintarvikkeista on lisääntynyt ja tämä korostuu myös kuluttajien odotuksissa ja vaatimuksissa. ”Reseptiikan hallinta ohjelman avulla auttaa myös laadun varmistamisessa tasalaatuisuuden hallinnan työkaluna.”

”Tietysti kustannusnäkökulmakin on vaikuttanut siihen, että ohjelman käyttöön halutaan panostaa”, kertoo Valtonen. Esimerkiksi ravintolatoimintojen kustannusten hahmottaminen helpottuu, kun ohjelmasta saadaan tietoja kootusti. Vuoden 2021 aikana Antellin ravintoloissa aloitetaan myös ostotilausten tekeminen suoraan JAMIX-ohjelman kautta.

 

Ohjelma tarjoaa tietoa kaikille käyttäjille

Ohjelman sujuva käyttö edellyttää luonnollisesti tietoteknistä perusosaamista, huomauttaa Valtonen. Kun ohjelmaa käyttää säännöllisesti ja aktiivisesti, tulee ohjelman toimintalogiikka tutuksi ja käyttökin nopeutuu.

Ohjelman kautta saadaan dataa ravintolatoiminnan taustalta ja tiedot myös säilyvät ohjelmassa, josta ne saadaan helposti esille taas tarvittaessa. Konkreettinen esimerkki on vaikkapa siirtyminen käsin täytettävistä päiväkirjoista digitaaliseen maailmaan. Enää ei myöskään tarvitse skannailla ruutupapereilla olevia ohjeistuksia ravintoloille lähetettäväksi, vaan tiedon jakaminen on helppoa. ”Lisäksi ohjelman avulla pystyn vaivattomasti seuraamaan, mitä kentällä eri yksiköissä tapahtuu”, kuvailee Tanja Valtonen ohjelman käytön hyötyjä.

 

JAMIX-tukipalvelut hyödynnetty laajasti

”JAMIX-käyttötuesta on aina haastavissa paikoissa saatu tarvittava apu ja ehkä vähän enemmänkin.” Käyttötuki on avoinna arkisin ohjelman pääkäyttäjälle ja teknisille yhteyshenkilöille. Laajempien asiakokonaisuuksien käsittelyä varten Antellilla järjestetään koulutuksia tarpeen mukaan.

Antellilla on lähes sata ravintolaa ympäri Suomen. Järjestelmän kouluttaminen isommalle joukolle etäyhteydellä on haastavaa ja koulutuksissa pyritäänkin suosimaan kontaktiopetusta, silloin kun se vain on mahdollista. ”Varasto-osion käyttöönoton alkaessa koulutusten suunnittelu tehdään huolellisesti”, kertoo Valtonen. Koulutukset pyritään myös pilkkomaan pienempiin osiin, jolloin eri tasoisetkin käyttäjät pääsevät helpommin mukaan.

JAMIX-etäpääkäyttäjäpalveluna Antell on hankkinut esimerkiksi tietokannan ylläpitoon liittyviä töitä. Pääkäyttäjäpalvelun käyttö nopeuttaa projektiluontoisten tehtävien loppuun saattamista. Näin säästetään työaikaa sellaisiin tehtäviin, joiden ulkoistaminen ei ole mahdollista ja usein työ myös etenee nopeammin kuin omilla resursseilla tehtynä. Valtosen mukaan yhteistyö pääkäyttäjäpalveluun on ollut sujuvaa ja työtehtävät on hoidettu sovitusti.

 

IT-järjestelmien rooli tulee olemaan suuri ravitsemisalan tulevaisuudessa

Digitalisaation eteneminen ravintola-alalla tulee jatkumaan ja kaiken tiedon tulee olla nopeasti saatavilla. Kuluttajat haluavat tietoja muun muassa tuotteen alkuperästä, sisällöstä ja ilmastovaikutuksista. ”Ruoka puhuttaa ja tietoisuus on kasvava trendi, johon alan toimijoiden pitää pystyä vastaamaan.”

”IT-järjestelmien rooli alan tulevaisuudessa on ilmeisen suuri. Sukupolvi, joka on kasvanut järjestelmien käyttöön, ei osaa elää ilman niitä.” Myös käyttöoikeuksien hallinnalla on suuri merkitys, koska monet arkikäytössä tarvittavat tiedot ovat yksittäisten henkilöiden takana, Valtonen muistuttaa.

 

Konkarin vinkit uudelle JAMIX-asiakkaalle

”Ohjelmaa hankittaessa, selvittäkää ensin tarkkaan oma tarpeenne ­– mihin ohjelmaa teidän yrityksessänne aiotaan käyttää. Tämän jälkeen on varmistuttava, että resursseja on varattu riittävästi järjestelmän käyttöä varten” neuvoo Tanja Valtonen

Mikään järjestelmä ei pyöri itsekseen. Sujuva toiminta edellyttää henkilön, joka perehtyy asiaan ja jolla on aikaa toimia ja keskustella järjestelmän kanssa, tietää Valtonen. ”Asiakkuus vaatii puolin ja toisin – jos asiakas ei ole vastaanottavainen ohjelman uusille ominaisuuksille, eivät ne itsestään rakennu osaksi heidän toimintaansa.”