Monipuolinen järjestelmä tuo helppoutta ammattikeittiöön

Mitä kokonaisvaltaisempi keittiöjärjestelmä, sitä enemmän se helpottaa työtä ammattikeittiössä

Teksti: Anna Skyttä

 

Laaja ja paljon toimintoja sisältävä järjestelmä voi äkkiseltään kuulostaa raskaalta ja hankalalta käyttää. Järjestelmän käytettävyys ei kuitenkaan riipu sen sisältämien toimintojen määrästä. Helppokäyttöinen järjestelmä on helppo käyttää riippumatta siitä, onko siinä vähän vai paljon toimintoja ja riippumatta siitä, ovatko kaikki järjestelmässä olevat toiminnot käytössä. Itse asiassa vähän toimintoja sisältävä järjestelmä voi muodostua raskaaksi ja hankalaksi käyttää, jos se ei tue toimintaa optimaalisesti eli koko prosessin kattavasti. Tietojärjestelmien perimmäinen tehtävä on helpottaa työtä tiedon hallinnan ja käsittelyn sekä tiedon välittämisen myötä. Jos järjestelmä auttaa vain jossain prosessin osassa, loppuosa täytyy hoitaa ilman järjestelmää, mikä on väistämättä työläämpää ja vie enemmän aikaa.

 

Ammattikeittiön toimintaan liittyy paljon tietoa

Ruokaohjeet kertovat mitä raaka-aineita tietyn ruuan valmistamiseen tarvitaan ja kuinka paljon. Raaka-aineisiin liittyy tieto mahdollisista allergeeneista sekä ravitsemuksellisesta sisällöstä. Lisäksi raaka-aineisiin liittyy toimittajilta saatava hintatieto. Ruokalista kertoo mitä pitää valmistaa, milloin ja kuinka paljon. Ruokalistan perusteella saadaan myös tietää tarvittavien raaka-aineiden määrä. Ruokalistan ravitsemukselliset tiedot sekä ateriakokonaisuuksien kustannukset ovat monessa keittiössä keskeisessä roolissa. Tieto ruokavarastossa olevien raaka-aineiden määristä ja arvosta on niin ikään oleellinen.

Kaikkia edellä mainittuja tietoja – ja tässä ei ole menty kovinkaan yksityiskohtaiselle tasolle – tarvitaan ammattikeittiön toiminnan pyörittämiseen. Melkeinpä kaikki tiedot ovat myös jollain tavalla sidoksissa toisiinsa. Jos yhtä tietoa on tarvetta muuttaa, sillä todennäköisesti on vaikutusta myös moneen muuhun tietoon. Keittiöjärjestelmä, jossa kaikki tarvittavat tiedot ovat ensinnäkin tallessa ja joka sen lisäksi yhdistää tietoja toisiinsa sekä hoitaa automaattisesti esimerkiksi monia laskelmia, on todellinen työtä helpottava ja nopeuttava työkalu.

 

Tiedon välittäminen omalle organisaatiolle, toimittajille ja asiakkaille

Jos keittiössä työskentelee enemmän kuin yksi henkilö, tulee jo tarve jakaa tietoa oman organisaation sisällä. Suuremmissa organisaatioissa ja ketjutoiminnassa tiedon jakamisen tarve kasvaa. Niissä voidaan tehdä myös sisäisiä ruoka- ja ateriatilauksia valmistaville keittiöille. Toimittajille taas välitetään ruuan valmistamiseen tarvittavien raaka-aineiden ostotilaukset.

Asiakkaille julkaistaan yleensä vähintään ruokalistan perustiedot joko paperille tulostettuna tai sähköisesti esimerkiksi nettiin. Laki asettaa tiettyjä vaatimuksia kuluttajille ilmoitettavista elintarviketiedoista, joten muun muassa tuoteselosteiden ja allergeenitietojen tulisi olla helposti saatavilla, mikäli niitä ei ole julkaistu ruokalistan yhteydessä.

Keittiöjärjestelmä, jossa hallitaan kaikki keittiön ydintoimintoihin liittyvät tiedot, tekee tiedon välittämisen sujuvaksi, oli sitten kyseessä oman organisaation sisäinen tiedonvälitys tai tiedonvälitys keittiön ulkopuolelle.

 

Hallitse kaikki keittiön ydintoiminnot yhdessä järjestelmässä

Kuvittele tilanne, jossa palkkaisit assistentin hoitamaan tiedonhallintaan liittyviä rutiinitöitä. Palkkaisitko mieluummin henkilön, joka hallitsee vain yhden tai pari aihealuetta, vai henkilön, joka hallitsee kaikki keittiön ydintoiminnot. Tuntuisi kait loogiselta valita henkilö, jolla on mahdollisimman laaja-alainen tietämys. Niin työntekijän kuin järjestelmän valinnassa oleellista on toki sen vastaavuus organisaation tarpeisiin. Mutta kuten edellä on tuotu esiin, yksinkertaisimmillaankin ruuan valmistukseen ammattikeittiössä liittyy paljon muutakin oleellista tietoa, kuin esimerkiksi pelkät ruokaohjeet.

JAMIX-keittiöjärjestelmä kattaa kaikki keittiön ydintoiminnot ja sisältää sen lisäksi monia hyödyllisiä ja innovatiivisia ominaisuuksia, jotka kaikki helpottavat päivittäisiä töitä ammattikeittiössä. Vaikka järjestelmä on laaja, se on saanut käyttäjiltä runsaasti kiitosta helppokäyttöisyydestään. JAMIX-järjestelmä myös joustaa keittiön tarpeiden mukaan ja niinpä se soveltuu yhtä hyvin niin pienille kuin isoillekin ammattikeittiöille. Mitä enemmän haluat helpottaa keittiön työmäärää, sitä monipuolisempi järjestelmä kannattaa valita. Ja kun käytössä on monipuolinen järjestelmä, siitä saatava hyöty kannattaa maksimoida käyttämällä sitä monipuolisesti!

Posted in Ammattikeittiön toiminnanohjaus and tagged , , .